23 Aralık 2010 Perşembe

Test Merkezi

BlackBerry 9800 Torch

BlackBerry Torch 9800 artık ülkemizde de satışa girdi. Uzun zamandır BlackBerry kullanan ve almayı düşünen kullanıcılar için bu yeni cihaz adeta bir devrim niteliğinde.

Kutu içeriği

  1. BlackBerry 9800 Torch telefon

  2. BlackBerry 9800 Torch telefon şarj adaptörü ve USB veri kablosu

  3. Mikrofonlu kulaklık seti

  4. Li-Ion 1.300 mAh pil

  5. Amerikan priz dönüştürücü

  6. Temizleme bezi

  7. Kurulum CD’si

  8. Kullanım kılavuzu

Teknik özellikler

  1. ( 800, 850, 900, 1800, 1900, 2100) MHz şebeke desteği

  2. (111 x 62 x 14,6) mm ebatlarında, 161 gram ağırlık

  3. 3,2 inç (360 x 480) piksel çözünürlükte dokunmatik ekran

  4. QWERTY klavye

  5. 4 GB dahili bellek, 32 GB’ye kadar microSD hafıza kartı desteği

  6. 5 milyon piksel flaşlı ve otomatik odaklamalı kamera

  7. 3,5 mm kulaklık çıkışı

  8. BlackBerry OS 6 işletim sistemi

  9. (AAC, AAC-LC, AMR, eAAC, FLAC, MP3, OGG, WMA, WMV) ses biçim desteği

  10. (H263, H264, MP4, WMV3) video biçim desteği

  11. 3N, Wi-Fi, Bluetooth ve GPS desteği

  12. Gelişmiş e-posta, sosyal ağ ve anlık ileti bütünleşmesi

  13. İşitme aygıtları için M3/T3 derecelendirmesi

  14. Kullanıcı tarafından seçilebilir yazı tipi boyutu

Genel görünüm
BlackBerry Torch 9800 artık ülkemizde de satışa girdi. Uzun zamandır BlackBerry kullanan ve almayı düşünen kullanıcılar için bu yeni cihaz adeta bir devrim niteliğinde. Hem dokunmatik ekranlı hem de kayar QWERTY klavyeli cihaz kayar kapaklı telefon kullanıcılarını bir hayli memnun edeceğe benziyor. İlk bakışta şık görüntüsü ve dayanıklı kasa yapısı ile göz kamaştıran yeni BlackBerry’nin QWERTY klavyesindeki tuşların rahatlığı ve yerleşiminde iyileştirilmeye gidilmiş. Kızaklı yapıda tasarlanan ilk model olan 9800, Bold ve Storm’dan kasa yapısı olarak daha küçük ancak, Bold’un tam QWERTY klavyesini de Storm’un geniş dokunmatik ekranını da üzerinde taşıyor. 3,2 inçlik dokunmatik ekran daha ilk bakışta beğeni topluyor. Cihazın arka tarafında 5 milyon piksellik LED flaşlı kamera yer alıyor. Cihazın sol yanında USB ve şarj girişi yer alırken, 3,5 mm’lik kulaklık çıkışı ses ayar ve kamera düğmesi sağ yan tarafta yer alıyor. Ergonomik yapı cihazın tek elle rahatlıkla kullanılmasına olanak tanıyor. Trackpad artık eskisinden daha fazla işe yarıyor. Dokunmatik ekrana dokunulmak istenmediğinde seçim yapmak ve ilerlemek için en kusursuz şekilde yapılandırılmış. Trackpad dokunmatik telefonların tek elle kullanım zorluğunu da oldukça hafifletmiş.

Kullanım özellikleri
BlackBerry 9800 Torch serinin en yeni ve en gelişmiş üyesi olarak karşımıza çıktı. İşletim sistemi olarak BlackBerry OS 6’yı kullanan cihaz artık daha akıllı ve işlevsel bir hale gelmiş. 3,2 inçlik ekran verdiğiniz komutları sıkıntı yaşatmadan algılıyor ve ilk bakışta iPhone kadar başarılı olduğunu kanıtlıyor. Yeni işletim sistemi ve kuvvetli donanım özellikleri ile cihaz hız konusunda adeta uçuyor. QWERTY klavye ile seri şekilde e-posta göndermeye devam edebiliyorsunuz. Ama klavyeyi her zaman açmak zorunda değilsiniz, çünkü dokunmatik ekranda beliren sanal klavye ile de çoğu zaman işinizi görebilir, çoğu zaman gerçek klavyenin pabucunu dama atabilirsiniz. Tutup yakınlaştırmalı dokunmatik ekran, daha sezgisel arayüz rakipleri arasında fark yaratmaya yetiyor. Cihazın telefon olarak ses kalitesi ise gerçekten çok başarılı, hem gelen hem de giden ses kalitesi oldukça yüksek. BB Torch ile birlikte yeni gelen özelliklerden bir de, ‘Universal Search’ özelliği. Böylece BlackBerry’de telefon içi arama iPhone’daki kadar başarılı hale getirilmiş. Cihaz sosyal ağlar ile bütünleşme konusunda oldukça başarılı; e-posta ve anlık mesajlaşma konusunda da yine rakipsiz. Sekmeli taramayla birden çok açık Web sitesini yönetebiliyorsunuz. Sık kullanılan sitelerinizi markalı simgeler ve özelleştirilebilir, adlarla işaretleyebilir ve bunlara doğrudan ana ekrandan erişebilirsiniz.

Çoğul ortam ve bağlantı özellikleri
BlackBerry Torch 9800, bugüne kadar ki en güçlü donanım ve yazılım özellikleriyle geliyor. Bu da daha kaliteli fotoğraf, video, müzik ve bağlantı özellikleri demek oluyor. 5 milyon piksel kamera ve flaş desteği ile oldukça kaliteli fotoğraflar çekebilen Torch, 720p’de HD video kaydı da yapabiliyor. Bu özellik dahi cihazın sadece bir iş telefonundan öte olmasına yetiyor. BlackBerry 6 işletim sistemi ve büyük dokunmatik ekran sayesinde, tam albüm kapağını görmenizi ve şarkılarınız arasında hızlı ve kolay şekilde kaydırmanızı sağlayan tam özellikli müzik oynatıcısı deneyimi yaşayabiliyorsunuz. (AAC, AAC-LC, AMR, eAAC, FLAC, MP3, OGG, WMA, WMV) ses biçim desteği sayesinde evrensel her türlü müzik biçimini dinleyebilmenize olanak sağlanmış. 3N, Bluetooth ve Wi-Fi gibi kablosuz haberleşme teknoloji desteği sayesinde 9800 ile ağa her zaman bağlı kalabiliyorsunuz.
Cihazın 4 GB’lık dahili hafızasına ek olarak 32 GB’lık hafıza kartı desteği sağlayabilir, çok daha fazla kapasiteye sahip olabilirsiniz.

Pil performansı
Torch 9800 1300 mAh’lik bir pil ile birlikte geliyor. Bu batarya ile; aralıksız 27 saat müzik dinleyebiliyor, 6 saat video izleyebiliyor ya da 5 saatin üzerinde telefon görüşmesi gerçekleştirebiliyorsunuz. Pilin asıl hüneri bekleme durumundayken açığa çıkıyor; 2N’de 17 gün bekleme süresi sunan cihaz, 3N’de ise 10 günün üzerinde hazırda bekliyor. Yeni telefon ile 2 yoğun iş gününü rahatlıkla çıkarabilirsiniz (2N’de).

Sonuç olarak; BlackBerry almayı düşünen, cihazını terfi ettirmeyi düşünen tüm kullanıcılar gönül rahatlığı ile 9800’a geçebilirler. Benzersiz yepyeni tasarım, en gelişmiş BB işletim sistemi, kuvvetli çoğul ortam yetenekleri, kusursuz kablosuz bağlantı yönetimi, bilgisayar uyumlaşması, BlackBerry uygulama dükkânı desteği, başarılı pil performansı, güçlü aksesuar desteği ve RIM kalitesinin üstün e-posta özellikleri ile BlackBerry Torch an itibarıyla kendi kategorisinde rakipsiz. Ülkemizde GSM operatörleri ile satışa sunulan telefonun peşin fiyatı 1.400 – 1.500 TL arasında değişiyor.



Nokia N8
Nokia’nın büyük umutlar besleyerek ve amiral gemisi olarak nitelendirdiği telefonu N8’i piyasaya sürdü.

Kutu içeriği

  1. Nokia N8

  2. Nokia N8 mobil cihaz şarj adaptörü, USB veri kablosu

  3. HDMI görüntü çıkışı için dönüştürücü

  4. Nokia batarya BL-4D

  5. Nokia Stereo Kulaklık mikrofonlu WH-701

  6. Hızlı başlangıç kılavuzu

Teknik özellikler

  1. (113,5 x 59 x 12,9) mm ebatlarında, 135 gram ağırlık

  2. GSM/EDGE (850/900/1800/1900) MHz, WCDMA (850/900/1700/1900/2100) MHz şebeke desteği

  3. 680 MHz ARM 11 işlemci

  4. 3,5 inç, 16:9 nHD (640 x 360) piksel, 16,7 milyon renk destekli AMOLED C Kapasitif dokunmatik ekran

  5. Carl Zeiss lensli 12 milyon piksel kamera (Kullanımı kolay dokunmatik ekran parametreli 16:9 vizör, Xenon flaş, yüz tanıma yazılımı, otomatik odaklama

  1. Video için 3 keze kadar yakınlaştırma (sayısal)

  2. Görüntülü aramalar için ikinci kamera (VGA, 640 x 480 piksel)

  3. Yönlendirme algılayıcı (İvmeölçer)

  4. Pusula (Manyetometre)

  5. Bluetooth 3.0

  6. HDMI

  7. Micro USB giriş ve şarj desteği

  8. Yüksek hızlı USB 2.0 (micro USB)

  9. USB On-the-Go (taşınabilir cihazların birbirine bağlanmasını sağlar)

  10. 3,5 mm AV çıkışı

  11. FM Radyo ve FM Verici

  12. 16 GB yerleşik hafıza ve 32 GB’ye kada hafıza kartı desteği

  13. Nokia için Symbian 3 işletim sistemi

  14. Flash Lite 4.0, HTML 4.1

  15. Başlıca uygulamalar: Takvim, rehber, müzik çalar, İnternet, mesajlaşma, fotoğraflar, Ovi Mağaza, haritalar, videolar, WebTV, Ofis belge görüntüleyicileri, Video ve fotoğraf editörü, e-posta, sohbet, radyo.

  16. Rehber, takvim ve notlar için MS Outlook uyumlaşma desteği

Genel görünüm
Nokia’nın büyük umutlar besleyerek ve amiral gemisi olarak nitelendirdiği telefonu N8’i piyasaya sürdü. Telefon, görüntü olarak günümüzün tablet cihazlarının görüntüsünde. Eloksallı alüminyum kasa sahibi N8'in AMOLED teknolojili 3,5 inç, 16.7 milyon renk desteği sunan ve çözünürlüğü (640 x 360) piksel ekranı ilk bakışta dikkat çekici. Çoğul dokunmatik desteği ve tepki performansı ile de neredeyse iPhone kadar iyi denebilir. Ekran aydınlatması ise ön yüzde bulunan bir ışık algılayıcı yardımıyla otomatik olarak ayarlanıyor.
Telefonun üst kısımdaki 3,5 mm kulaklık girişi ve HDMI bağlantı çıkışı bulunuyor. HDMI çıkışı yüksek çözünürlüklü televizyonlara bağlantı yapılabilmesi açısından oldukça önemli bir ayrıntı. Özellikle HDMI destekli bir cihazda N8'in ile çektiğiniz fotoğraf ve videoları izleyebilmek büyük avantaj. Üstelik bunu kutu içinde gelen HDMI dönüştürücü kablosuyla kolayca gerçekleştirebilmeniz kullanıcı memnuniyeti yaratıyor. Kutu içeriğinde yer alan mikrofonlu kulaklık seti de bir hayli kaliteli. Cihazın en dikkat çekici özelliklerinden biri olan 12 MP kamera cihazın arka kısmında bir çıkıntı halinde duruyor, bu durum kimi kullanıcının hoşuna gitmeyebilir. Cihazın 135 gramlık ağırlığı ve ebatları ise, kullanım için ideal.

Kullanım özellikleri
Mobil telefon pazarı lideri Nokia’nın N8’i yine haberleşme konusunda en iyi ses kalitesini kullanıcılarınla buluşturmuş. N8’i çalıştıran işlemci 680 MHz’lik bir ARM 11. Günümüz mobil akıllı telefonlarının artık 1GHz işlemci kullandıklarını göz önüne alırsak, böyle özelliklerle dolu bir cihaz için saat hızı biraz düşük gibi. N8'de Nokia'nın yine kendi geliştirdiği en son sürüm Symbian 3 işletim sistemi kullanılıyor. Bu yeni sürüm işletim sistemi öncekilerden bir hayli başarılı ancak Android ya da iOS işletim sistemli cihazlar kullanmış bir kullanıcının Symbian’a geçmesi kendisi için oldukça sıkıntı yaratabilir. Sistem geç cevap verebiliyor, hatta seri kullanımlarda duraksamalar ve hatta donmalar meydana gelebiliyor. Nokia N8’de fotoğraf ve video çekimi için ayrı bir tuş bulunması kullanım kolaylığını artırıyor. Genelde dokunmatik ekranlı telefonlarda cihazı tek elle kullanmak büyük önem taşır; N8’in ön yüzünde bulunan tek düğme ekranın sol alt kısmında duruyor. Adına geri dönüş ya da ana ekran düğmesi diyebileceğimiz düğmenin bu cins tasarımı, ne yazık ki kullanım zorluğu yaratıyor.

Çoğul ortam özellikleri
Nokia, her zamanki yine birçok mobil çoğul ortam uygulamasını amiral gemisi olarak nitelendirdiği telefonunda bir araya toplamış. N8’in en etkileyici özelliği olan Carl Zeiss lensli 12 milyon piksel kamera, kullanımı kolay dokunmatik ekran parametreli 16:9 vizör, Xenon flaş, yüz tanıma yazılımı, otomatik odaklama ile mükemmel şekilde destekleniyor. Kamera ekipmanı ile bir akıllı telefondan elde edilebilecek en iyi fotoğraf kareleri yakalanabiliyor. Bununla birlikte çekilen videolar 720p’de, yani yüksek çözünürlükte ses ve görüntü kalitesinde kaydediliyor. Bu özellikleri mobil telefonunda kullanmak için satın almayı düşünen kullanıcılara N8’in müzik ve video oynatma seçeneklerinin ve kalitesinin de çok başarılı olduğunu belirtmekte fayda var. Daha önce de belirttiğim gibi, kutudan çıkan kulaklık hem malzeme yapısı hem donanım kalitesi bakımından evladiyelik. Cihaz içersinde FM radyo barındırdığı gibi FM vericisi vazifesi de görüyor, bu sayede telefonunuzda kayıtlı yüzlerce müzik parçasını arabanızdaki radyo ile bağdaştırıp dinlemeniz keyif verici. N8 ile fotoğraf görüntülerken ya da İnternet’te dolaşırken oldukça başarılı bir kullanım deneyimine ortak olabiliyorsunuz. Menülerde 5800 ile gelen çift tıklama yerine tek tıklama ile çalışabilme imkanına sahipsiniz. Android işletim sisteminde olduğu gibi; kişiselleştirebildiğimiz üç farklı ana menü olması da, çok sayıda uygulamaya ana menüde özel kısayol atamak isteyenler için ideal.

İnternet, bağlantı, hafıza ve pil özellikleri
Symbia işletim sistemi iOS4 kadar başarılı bir İnternet deneyimi sunmasa da sınıfı geçiyor. E-posta deneyimi de kusursuz. Kullanıcıların telefonlarını güncel tutma eğilimleri ve uygulamalara önem vermesi özellikle bu cihazı almaları için bir tavsiye nedeni olabiliyor. Nokia’nın uygulama denizi Ovi Store ile tümleşik çalışan cihaza binlerce uyumlu uygulama yüklenebiliyor ve telefon daha işlevsel hal getirilebiliyor. Bağlantı konusunda ise, şu an ülkemizde var olan tüm kablosuz seçenekleri ile sorunsuz çalışıyor. Wi-Fi ve 3N bağlantılarında istendiğinde an ve an gerçekleşen veri hareketlerini görebilmek de sürpriz fatura ödeme korkusunu ortadan kaldırıyor. Nokia’nın alışık olmadığımız özelliklerinden biri de N8’deki bataryanın durumu. Pil telefona tümleşik şekilde geliyor. BL-4D 1200 mAh Li-Ion batarya ile satışa sunulan N8’in konuşma süresi GSM’de 10 saati aşarken, 3N’de ise 6 saat civarında. Bekleme süresi 1 ayı bulan cihaz ile 3 saate yakın görüntülü görüşme yapmak mümkün. N8 ile 6 saate yakın video izleyebilir, 3 saatten fazla video kaydedebilirsiniz, tabi hafızanız el verdiği sürece. N8 yerleşik olarak 16 GB’lık bir kapasite sunuyor; 32 GB’a kadar microSD kart desteği sayesinde oldukça geniş bir depolama alanına sahip olabiliyorsunuz.
Cihazda standart olan GPS ise haritalarla uyum içinde çalışıyor ve fazladan bir yönleme cihazı almanıza gerek kalmıyor.

Sonuç olarak; Nokia N8, firmanın en gelişmiş ürünü. Güçlü fotoğraf ve video özellikleri, geniş ve başarılı çoğul ortam özellikleri, başarılı sayılabilecek İnternet ve ağ kabiliyeti ile N8 sınıfı geçiyor. Bugüne kadarki en iyi Symbian cihaz olarak tabir edebileceğim N8, biraz işletim sistemine biraz da sahip olduğu işletim sistemine yenik düşüyor. “Rakiplerinden daha yavaş çalışan, hatta bazen tıkanabilen bir işletim sistemi beni rahatsız etmez, Symbian uygulamalarına alışkınım, Nokia’yı seviyorum, Ovi tutkunuyum, fotoğraf ve video çekme düşkünüyüm” diyorsanız, ortalama 1.000 TL’lik fiyatıyla N8 sizleri bekliyor.

HTC Desire
HTC teknolojisi ve tasarımları ile artık dünya lideri bir marka haline geldi. Gerek Windows Phone gerekse Android işletim sistemli cihazlarıyla rakiplerinden bir adım öne çıkan HTC’nin, geçtiğimiz aylarda piyasaya çıkan yeni Android’lisi Desire ülkemizde de satışa çıktı.

Kutu içeriği

  1. HTC Desire

  2. HTC Desire telefon adaptör başlığı ve veri kablosu

  3. Mikrofonlu kulaklık seti

  4. 1400 mAh pil

  5. Kullanım kılavuzu, CD

Teknik özellikler

  1. (60 x 11,9 x 119) mm ebatlarında, 135 gram ağırlık

  2. (480 x 800) piksel çözünürlükte, 3,7 inç, çoklu dokunmatik ekran

  3. 1 GHz işlemci ve Android™ 2.1 (Éclair) with HTC Sense™ işletim sistemi

  4. 512MB ROM, 576MB RAM

  5. 5 milyon piksel LED flaşlı, otomatik odaklamalı kamera

  6. (850/900/1800/1900) MHz GSM şebeke desteği, (900/2100) MHz 3N desteği

  7. Bluetooth 2.1, Wi-Fi, USB bağlantı desteği

  8. Sayısal pusula ve GPS desteği

  9. Bookmarks, Calendar, Clock, Footprints, Friend Stream, Mail, Messages, Music, News, People, Photo Album, Photo Frame, Search, Settings, Stocks, Twitter™, Weather HTC uygulamaları

  10. Ses kaydı, microSD kart, e-posta desteği

  11. (AAC, AAC-LC, AMR, eAAC, FLAC, MP3, OGG, WMA, WMV) ses biçim desteği

  12. (H263, H264, MP4, WMV3) video biçim desteği

  13. Rehber, takvim ve notlar için MS Outlook uyumlaşma desteği

Genel görünüm
Test merkezimizde incelemeye aldığımız Desire, bugüne kadar gördüğümüz en başarılı Android’li cihazlardan biri olarak öne çıkıyor. 3,7 inçlik dokunmatik ekrana sahip olan Desire’ın ön yüzünde başlangıç ekranı, menü, geri ve arama tuşlarına ek olarak bir de ‘trackpad’ yer alıyor; menüler arasında kolay dolaşım sağlıyor. Cihazın sağ kısmında herhangi bir tuş yer almazken, sol yan tarafta ise ses ayar düğmeleri bulunuyor. Güç ve uyku tuşu sol üst kısımda yer alıyor. Cihazın USB ve şarj bağlantı noktası alt kısımda yer alıyor. Sağ üst kısımda ise 3,5mm’lik kulaklık girişi bulunuyor. Genel olarak bakıldığında Desire sağlam ve estetik bir görünüme sahip.

Genel özellikler
HTC Desire 1 GHz işlemciye sahip ve Android™ 2.1 (Éclair) with HTC Sense™ işletim sistemini kullanıyor. Cihaz o kadar hızlı çalışıyor ki, iPhone4’den neredeyse farkı yok. Menülere erişim oldukça hızlı, takılmadan çalışırken verilen komut anında ekrana yansıyor. Desire’ın ekranı da gerçekten göz kamaştırıyor. HTC gerek Android gerekse Windows mobil işletim sistemleri içeren akıllı telefonlarında mutlaka farkını ortaya koyuyor. Kendine has arayüzünü Android işletim sisteminde de ortaya koyan HTC, Desire’ı tam anlamıyla kullanıcı dostu haline getiriyor. Kullanım açısından da kullanıcıya kolaylık sağlayan arayüz ile yeni bir ileti oluşturmak, çağrı almak, sosyal ağlara erişmek oldukça keyifli ve kolay. Cihazın sesle görüşme kalitesi yüksek. E-posta uyumu ile işleri yoluna koymak masa üstü bilgisayarla da paslaşmak verimli işlevler arasında yer alıyor.

Çoğul ortam, bağlantı, pil ve hafıza özellikleri
HTC Desire eğlence yönüyle de ön plana çıkıyor. Cihaz ile birlikte sunulan 5 milyon piksellik otomatik odaklamalı ve LED flaşlı kamera ile bir akıllı telefon için oldukça tatmin edici sonuçlar verdi. Fotoğraf makinası yazılımı piyasada satılan sayısal fotoğraf makinalarının içeriklerinden farksız. ISO ayarından, çekim sahnelerine kadar birçok ince ayar yazılımın içersinde yer alıyor. Video kayıtta ise; çözünürlük, WVGA (800 X 480) piksel çözünürlüğe kadar çıkabiliyor ve MPEG4 biçiminde kayıt yapılabiliyor. Video kayıtta olduğu kadar video gösteriminde ve müzik çalmada da oldukça iyi sonuçlar veren Desire; FM Radyo, Ses Kaydedicisi, Yönleme gibi önemli uygulamaları da bünyesinde barındırıyor. Telefonun sahip olduğu GPS yongası sayesinde Google Maps ile kusursuz çalışan yönleme, varmak istediğiniz yere ulaştırıyor. Her türlü kablosuz bağlantıya olanak sağlayan cihaza Twitter, Facebook gibi önemli sosyal ağ uygulamaları bütünleşik olarak sunulmuş. QuickOffice yazılımı ile de, tüm ofis dokümanlarınızı oluşturabilir ve düzenleyebilirsiniz. 32GB’a kadar microSD hafıza kartı sunan Desire, 1.400 mAh’lik bir pil ile birlikte geliyor. Bu batarya ile 7 saate kadar sesli görüşme yapabiliyorsunuz. Telefonun bekleme süresi 15 günü buluyor, günlük kullanımda ise 2 hatta 3 iş gününü kolaylıkla çıkarabilirsiniz.

Sonuç olarak; çok ama çok daha fazlasına sahip olabileceğiniz HTC Desire, HTC Google Nexus One kadar başarılı, hatta çoğu zaman daha seri çalışabilen bir cihaz. Android Market’in ülkemizde de kullanıma açılmasıyla yapacaklarınızın sınırı olmayacak olan Desire, 1.200-1.400 TL arasında satılıyor. Android işletim sistemi taşıyan bir cihaz almayı düşünen tüm kullanıcılara tavsiyemdir.