31 Mart 2011 Perşembe

Türkiye öne geçti

Şu an evlerinde milyonu aşkın TTNET abonesi ya bağlantı kalitesinden, ya fiyatlardan ya da kesintilerden şikayetçi. Aboneler ödedikleri paranın karşılığını alamadığını düşünüyorlar Türkiye'de. Avrupa'da ve Amerika'da çok daha hızlı bağlantıların çok daha ucuza müşterilere sunulduğu yazılıp, çiziliyor medyamızda. Tabi bunda Bilişim ve Haberleşme Teknolojileri'nden fazla anlamayan, teknik bilgiden yoksun yazar arkadaşlarımızın da payları büyük. Twitter ve Facebook gibi sosyal ağlarda çok sert şekilde eleştiriyor kullanıcılar TTNET'i. Ancak TTNET ise; inadına tüm kullanıcıların sıkıntılarına sosyal ağlarda, anında çözüm getirmek konusunda bir o kadar başarılı.
Geçtiğimiz ay İspanya'nın Barselona şehrinde, dünyanın en büyük, yegane Mobil Dünya Kongresi'ndeydim. Onlarca oturum, dev operatörlerin ve üreticilerin stantlarının bulunduğu GSMA Mobil Dünya Kongresi... Hepsinin ortak noktası, daha geniş mobil bant. Bunca büyüğün olduğu bir fuar alanında kablosuz İnternet şebekesinin hiç çalışmadığını gelen ziyaretçilerin kablosuz İnternet'e basın odası hariç hiç ulaşamadıklarını belirtsem... Dört koca gün boyunca kablosuz İnternet şebekesi çakıldı kaldı.
Şu an bu satırları yazarken ise, bu yıl Türkiye'nin ‘partner ülke' olduğu CeBIT 2011 Teknoloji fuarındayım. Kablosuz erişim burada da büyük sıkıntı. 'FreePublic Wi-Fi' şebekesi yine çalışmıyor. Erişimin destekçişi yine basın odası.
İstanbul'da da birçok konferansa katılıyoruz ve neredeyse her fuar ve kongre alanında katılım ne kadar yüksek olursa olsun, kablosuz ağa kusursuz erişim sağlanıyor; hatta restoran ve kafelerde bile. Ve hatta, GSM şebekesi kalabalık maçlarda çöken ancak Wi-Fi bağlantısı kusursuz şekilde çalışan Türk Telekom Arena'da bile. Avrupa'nın değişik ülkelerinde yaşayan onlarca arkadaşım var. Siz onların ADSL konusunda hiç sıkıntı yaşamadığını mı düşünüyorsunuz? Twitter'da her gece bağlantı kesintisi yüzünden T-Mobile, Telefonica ya da Orange'a yazılanları görseniz, biraz daha özverili yorumlar yapardınız kullanıcı olarak Türkiye'nin İnternet'ine.
Türkiye'nin İnternet'i her geçen gün büyüyor, kapsama alanı da genişliyor. Eğer deniz üstünde yolculuk yapanlardansanız, mobil telefon kullanamamanın da sıkıntısı iyi bilirsiniz. Şimdi deniz üzerindeyken İDO feribotunun içinde TTNET abonesi abonesi olmasanız bile uygun fiyatla İnternet erişiminiz hazır. Türkiye'nin İnternet'i sadece bağlantı sağlamıyor, katma değerli servisleri ile kullanıcısına değer katıyor. Tivibu ile de hem Web üzerinden, hem de evde televizyona bağladığınız kutu ile en zengin içerikleri kullanıcılarla buluşturuyor. Farkında mısınız? Dünya üzerinde bu hizmeti tam manasıyla sağlayabilen, sayıları bir elin parmaklarını geçmeyen bu güçlerden biri de Türkiye'de. CeBIT açılış töreninde konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel'in bile dikkatini Türkiye'deki dev İnternet ve sosyal ağ kullanıcı sayısı çekiyorsa, bu Türkiye'nin İnternet'inin, altyapısının kısacası Türk insanının başarısıdır.
İşin özü; Türkiye belki teknolojik donanım üretiminde yoğun değil, ancak yazılım, teknoloji uygulama ve hizmet kalitesinde Avrupa'nın önüne geçmiştir. Yatırım yapmak, katma değer yaratmak, hizmet sunmak ve karşılığını almak için; Türkiye'ye değer…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder