11 Kasım 2010 Perşembe

Motorola Milestone'u Mart 2010'da incelemiştim..



Mart 2010
Türkiye’de daha önce de birçok ilk’e imza atan derginiz Telepati, tüm mobil dünyasının merakla beklediği Motorola’nın son gözbebeği Andoid’li Milestone’u yine Türkiye’de ilk kez ele geçirerek okuyucuları ile paylaşıyor.

Teknik özellikler

  1. (60 x 115,80 x 13,7) mm ebatlarında, 165 gram ağırlık
  2. WCDMA (900/2100) MHz, GSM (850/900/1800/1900) MHz şebeke desteği
  3. 3,7inç WVGA (480 x 854) piksel; 16:9 geniş dokunmatik ekran
  4. 550 MHz işlemci
  5. 32 GB’a kadar microSD kart desteği
  6. 1400 mAh Li Ion pil
  7. 5 milyon piksel, çift LED flaşlı, otomatik odaklamalı kamera
  8. 802.11 b/g Wi-Fi yongası, GPS desteği, Stereo Bluetooth teknolojisi (v2.1 + EDR)
  9. Android 2.1 işletim sistemi
  10. (eAAC+, MP3, AMR WB, MPEG-4, H.264, WAV, AAC, AAC+, H.263, MIDI, AMR NB, OGG) ses ve video oynatma biçim desteği
  11. DVD kalitesinde 24fps’de video kaydı, D1 (720x480) piksel çözünürlük
  12. Tam işlevsel QWERTY klavye
  13. 3,5 mm kulaklık çıkışı, mikro USB bağlantısı ile 2.0 desteği
  14. Google hizmetleri, Android Market ve ‘Moto Phone Portal’ uygulamaları
  15. Ekran yön algılayıcısı (akselometre)

Genel görünüm
Otoritelerce iPhone’a karşı bugüne kadar geliştirilen en iyi rakip olan değerlendirilen Milestone’u ayrıntılı olarak inceledik.
Motorola özellikle 90’ların ikinci yarısında çıkardığı GSM telefonlarıyla sağlamlığın ve kalitenin timsali olmuştu. Mobil cihaz pazarında 2000’li yılların ikinci yarısı ile birlikte özellikle Avrupa’da büyük pazar payı kaybeden Motorola, yıllar sonra bir mihenk taşı ile tüketicilerin beğenisini kazanmayı planlıyor. Milestone’u elinize alır almaz, sağlamlığını hissettiriyor kullanıcıya. Oldukça kaliteli bir kasaya sahip olan ürünün 3,7 inçlik ekranı sağ tarafa doğru kaydığında eşine az rastlanır kalitede karizmatik bir QWERTY klavye çıkıyor. Cihazın ekran kısmının altında 4 adet dokunmatik mevcut. Telefonu kullanırken tamamına ihtiyacınız oluyor, bu 4 düğmenin en dikkat çekici olanı ise Google’a yakışır bir büyüteç işareti. Tek dokunuşla cihaz içi ve Web’te arama gerçekleştirebiliyorsunuz. Cihazın USB girişi sol kısımda yer alırken, 3,5 mm’lik kulaklık girişi ve güç düğmesi üst kısımda yer alıyor. Sağ yan kısımda ise kamera düğmesi ve ses ayar düğmeleri mevcut. Telefonun arka kısmında 5 milyon piksellik LED flaşlı kamera yer alıyor. MicroSD kart girişine ulaşmak için Motorola logolu kapağı aşağı doğru sürüp, pili çıkarmak gerekiyor.

Kullanım özellikleri, performans ve masa üstü deneyimi
Motorola Milestone için bugüne kadar gördüğüm en iyi Android deneyimiydi diyebilirim. Cihaz, 550 MHz’lik bir işlemci kullanıyor. Android’le bu işlemciyi olabildiğince verimli kullanan Milestone oldukça süratli bir masa üstü deneyimi sunuyor. Gerek ekrandan, gerekse QWERTY’den verilen emirler oldukça süratli şekilde yerine getiriliyor. Milestone’un klavyesi belki de şu ana kadar yapılmış en kaliteli, en oturaklı ve kullanışlı mobil telefon klavyesi. Hızlı metin girişlerinde bile aynı anda çift tuşa basma şansınız en aza indirilmiş. Klavyenin sağ kısmında ilk bakışta parmak izi okuyucu izlenimini veren yönleme tuşları da gayet kullanışlı. Menü sayfaları ve ekran geçiş hızı oldukça tatmin edici olan telefonun ekran parmaklığı ve çözünürlüğü de iPhone kadar başarılı.

Bağlantı, İnternet, çoğul ortam ve pil özellikleri
Tam bir mobil İnternet cihazı olarak nitelendirebileceğimiz Milestone 3N ve Wi-Fi desteğiyle her an her yerden kablosuz ağları kullanmanızı sağlıyor. Ağ performansı da telefonun genel işlemci ve bellek performansı kadar başarılı. Arayüzler genelde Android ne veriyorsa o. Ancak cihazın mobil İnternet tarayıcısı gerek ekran dokunmatiği, gerekse QWERTY ile organize çalışıyor ve başarılı bir Web deneyimi sunuyor.
Kamera 5 milyon piksel ve çift LED flaş ile desteklemiş, fakat iç mekânlardaki fotoğraf başarısı vasat seviyede. Milestone’un video kayıt kalitesi ise oldukça başarılıydı. DVD çözünürlüğünde görüntü kaydeden telefon, video oynatma konusunda da oldukça kabiliyetli. 3,7 inçlik ekranda MPEG-4, H.264 ve türevi video dosyaları kusursuz şekilde oynatılabiliyor. Müzik çalar olarak Android’in orijinal arayüzünü kullanan Milestone hem yerleşik hoparlörüyle hem de kulaklık çıkışından oldukça dolgun ve temiz bir ses sağlıyor.
Milestone Android’i farklılaştıran özel Motorola uygulamalarını da üzerinde barındırıyor. Bunlardan biri araç sahiplerinin eli ayağı olmaya aday ‘Moto Araç Dock’u’ uygulaması. Arayüzünde büyük 6 adet simge; Müzik, Haritayı Göster, Bluetooth, Kişiler, Sesli Çevirici ve Ev düğmeleri araç kullanırken müdahalede büyük kolaylık sağlıyor. Örneğin Bluetooth kulaklığınızı kulağınıza takıp, yola devam ederken, aklınıza ofisi aramak geldiğinde vereceğiniz sesli komutlarla arama gerçekleştirebilir, isme e-posta gönderebilir, video gönderebilir ya da kısa mesaj çekebilirsiniz; veya gideceğiniz rotayı Google Maps ya da Motonav üzerinden çizebilirsiniz. Milestone ile birlikte gelen bir başka şık platform da ‘Motorola Telefon Net kapısı’ uygulaması ile oluşturulmuş. USB kablo ya da Wi-Fi üzerinden bilgisayarlara bağlanabilir, akla gelebilecek her türlü dosya paylaşımını ve uyumlaştırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Google Mail, Search ve Talk uygulamalarının bir arada sunulması büyük rahatlık sağlıyor.
Motorola Milestone’u kullanacaksanız, kesinlikle yüksek kapasiteli bir microSD kart edinmeniz gerekiyor. 32 GB’ye kadar destek veren cihazın telefon hafızası neredeyse yok denecek kadar az. Milestone 1400 mAh Li Ion pil ile satışa sunuluyor. Bu batarya ile pil performansı olarak iPhone’dan tam 2 kata kadar daha fazla kullanım ömrüne sahipsiniz. 2N’de 7 saate varan konuşma süresi sağlayan telefonda, 3N şebeke kullanımı ile 6 saate kadar konuşabiliyorsunuz. Bekleme süresi ise neredeyse 15 günün üzerinde.
Sonuç olarak; Motorola’nın mühendislik prototipini bu ay konuk ettik ve son kullanıcı sürümünün eksiklerin giderilmiş olarak tüketiciye sunulacağını düşünüyorum. Bu haliyle bile bugüne kadar üretilmiş en iyi Android telefon olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. iPhone’un Android’li ilk ciddi rakibi Milestone, doğru pazarlama stratejileriyle tüketiciye sunulduğunda iyi bir pazar payı elde edecektir. Donanım ve yazılım yönüyle oldukça güçlü olarak görünen Milestone’u GSM mağazalarında gördüğünüzde mutlaka kurcalamanızı öneririm.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder