Türkiye’de geniş bant İnternet erişimi henüz 10 yaşını doldurmadı. 2005 yılından itibaren düşüş eğilimine giren fiyatlar, artan indirme ve yükleme hızları ile kullanıcıların talepleri her geçen gün çığ gibi büyüdü. Türk Telekom’un özelleşmesi ve bir İnternet Servis Sağlayıcı olarak kurulan TTNET, Türkiye’nin İnternet’te olmayan yerini bir anda üst sıralara taşımasına yarayan bir platform haline geldi. 3-4 yıl öncesine kadar ülkemizdeki aboneler yakınıyorlardı; ‘İnternet yavaş’, ‘en pahalı İnternet’i biz kullanıyoruz’, ‘servis kötü’ vs. Şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki; Türkiye’deki İnternet altyapısı, özellikle TTNET’in kurduğu müthiş Wi-Fi ağı Avrupa’nın önde gelen ülkelerinin bir hayli önünde. Geçtiğimiz ay Barselona ve Berlin’de bulundum.
İnanır mısınız? Bu şehirlerde bir kablosuz İnternet bulabilmek orada yaşayan insanlar ve özellikle gençler için büyük bir mutluluk. Bağlantı noktası sayısı bir hayli düşük. Abonelik ücretleri bir öğrenci için hem Almanya’da hem de İspanya’da oldukça pahalı ülkemize oranla. Servis kaliteleri ve bağlantı hızları da bilindiği gibi başarılı değil. 3.Nesil bağlantı fiyatları yerel olarak da ülkemizden daha pahalı fiyatlara sunuluyor. Hava alanlarında İnternet’e bağlanmak el yakıyor. 15 dakikalık Wi-Fi bağlantı için 15 avrodan başlayan fiyatlar sunuyorlar. Ülkemizde büyük şehirlerde hangi alışveriş merkezine, hangi restorana ya da kafeye giderseniz gidin, kablosuz bağlantılarda mutlaka bir TTNET yazısı görebiliyorsunuz. İşte bu özverinin, çabanın ve Türk halkına güvenin göstergesidir, TTNET’in başarısıdır. Bilişim ve Haberleşme Teknolojileri üzerine onlarca konferans ve seminere katılıyorum yıllardır; hepsinin ana fikri ortak bir paydada birleşiyor. Bunun adı 3’lü oyun veya diğer bir deyişle yakınsama.
Türkiye’de artık yakınsamayı başarıyla uygulamaya başlayan bir kurum var. TTNET artık sadece bir İnternet Servis Sağlayıcı olmaktan çıktı ve başlı başlına bir ‘Haberleşme Sağlayıcısı’ haline geldi. Ekim ayı, servis ve teknoloji duyurusu için oldukça bereketli geçti onların adına. İstanbul’da düzenlenen IPTV Forum’da başarılı ve özverili Genel Müdür Tahsin Yılmaz katılımcılara TTNET’in İnternet televizyonu IPTivibu’yu tanıttı ve Türkiye’nin ilk İnternet tabanlı yayın platformu hayata geçmiş oldu. Artık TTNET aboneleri, çanakla, antenle, kabloyla uğraşmadan evlerindeki ADSL ya da fiber altyapıları üzerinden yüksek çözünürlüklü televizyon yayınlarını almaya başlayacaklar. Artık hem ADSL hem de IPTV faturası tek kalemde birleşti ve 2’li oyun da gerçekleşti. Daha bu duyurunun üzerinden 3 hafta geçmemişti ki, TTNET 3’lü oyunun son elemanı olan mobil telefon haberleşmesini de duyurdu ve ‘Voltran’ı oluşturdu. Adını da, TTNET Mobil koydu. Bunu daha önce yapmak aslında TTNET için zor değildi. Çünkü, tüm haberleşme zaten kardeş şirket Avea tarafından sağlanacaktı. Faturalandırma, doğru zaman ve sunulacak tarife önemliydi. Onu da hallettiler ve artık TTNET aboneleri, dilerlerse kullandıkları mobil şebekeyi TTNET Mobil’e taşıyabilecekler ve çok uygun fiyatlarla görüşebilecekler. Bu uygun imkânlardan tabi sadece TTNET kullanıcıları faydalanabilecek.
TTNET bu uygulama ile hem kullanıcılarının memnuniyetini artırmış, hem de rekabete açılan ADSL Servis Sağlayıcılığı pazarında çok fazla abone kaybetme riskinin önüne set çekmiş oldu. Pazarı her zaman hâkim operatör yönlendirir; ancak hakim operatör sadece servis sağlamaya devam eder, katma değer yaratmaz, abonelerini memnun etmezse ne hakimiyeti kalır, ne de saygınlığı.
Abone sayısı bakımından Türkiye MSN’de dünya ikincisi, Facebook’ta dünya dördüncüsü olduysa, İnternet’e ve İnternet’te yaptıklarımızla tüm kamuoyunun dikkatlerini üzerimize çekebiliyorsak, bu TTNET’in başarısıdır. Şu an Türkiye’de İnternet özgürlüğünden bahsediliyorsa, yasaklara karşı göğüs germek için dernek ve mekanizmalar kuruluyorsa bu da TTNET’in başarısıdır. Türkiye’nin dört bir yanındaki okullarda bilgisayar ve İnternet varsa, öğrenciler derslerini severek dinliyor ve anlayarak çalışıyorlarsa bunların hepsi TTNET’in başarısıdır.
Haberleşmede aboneye değer yaratan servisler sunan, her gün farklı yenilikler için çabalayan, gelişime açık ve Cumhuriyetimizin 87.yılında sadece Türkiye ve Türk insanının yaşam kalitesini artırmak için çabalayan TTNET’e teşekkürler.
Telepati Dergisi Kasım Sayısı'ndan...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder